Semlor
Igår bakade jag och Emmelie semlor. Åååå va gott det var.
35-40 släta bullar |
150 g rumsvarmt smör eller margarin 1½ dl vit sirap 50 g söt jäst 4 dl mjölk 2 dl mager kesella 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemumma ca 17 dl vetemjöl |
|
Pensling 1 ägg |
|
Fyllning till ca 8 st 100 g mandelmassa ca 2 msk vispgrädde eller mjölk 2 dl vispgrädde |
|
Garnering florsocker |
1. Börja med att röra matfettet och sirapen vitt och poröst.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken och kesellan fingervarmt och
häll blandningen över jästen. Rör om tills jästen är upplöst.
3. Tillsätt ägget, saltet, kardemumman och ett par matskedar av
matfettsblandningen. Rör om.
4. Blanda ner 11 dl av vetemjölet och rör samman till en lös och slät deg.
Arbeta inte degen för länge, bara så att den blir slät. Täck för degen
med en bakduk och låt den vila i ca 30 minuter.
5. Klicka ner resten av matfettsblandningen och tillsätt återstoden av mjölet.
Arbeta degen blank och slät.
6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i några längder. Dela
därefter varje längd i mindre, jämnstora bita. Rulla bitarna till släta bullar.
7. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt
ugnen på 225 grader.
8. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och grädda dem mitt
i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna under bakduk på galler.
9. Riv mandelmassan till fyllningen. Tillsätt ca 2 matskedar grädde eller mjölk,
lite i taget och arbeta samman till en slät massa.
10. Skär av ett lock på bullarna och gröp ur lite inkråm med hjälp av en gaffel.
Blanda ner inkråmet i mandelsmeten. Verkar massan för torr kan eventuellt
lite mer vätska tillsättas.
11. Fördela mandelfyllningen jämt i bullarna. Vispa grädden och spritsa eller
klicka den på bullarna.
12. Lägg på locken på semlorna och sikta över lite florsocker.
Guuud vad sugen jag blir!!! Men jag har ju i frysen hemma...såå:))))